Albo ja coś pomyliłem w obliczeniach, albo w odpowiedziach się pomylili.
Proszę o podanie waszego wyniku, abym mógł to sprawdzić.
\(\displaystyle{ z^2 = 4\overline{z}}\)
znaleść rozwiązania w zb liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 9 sty 2006, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Pomógł: 3 razy
znaleść rozwiązania w zb liczb zespolonych
Mi tak wychodzą takie rozwiązania :
\(\displaystyle{ z_{1} = 0 \\ z_{2} = 4 \\ z_{3} = -2 + 2\sqrt{3}j \\ z_{4} = -2 -2\sqrt{3} j}\)
\(\displaystyle{ z_{1} = 0 \\ z_{2} = 4 \\ z_{3} = -2 + 2\sqrt{3}j \\ z_{4} = -2 -2\sqrt{3} j}\)
- Mabakay
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 4 mar 2006, o 19:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 7 razy
znaleść rozwiązania w zb liczb zespolonych
Delvier, a mogłbyś napisać jak to się liczy? Pod z podstawiłeś (a+ib)? Bo jak ja mam liczyc sprzężenie z zet?
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 17 gru 2006, o 22:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Brzezin k./Łodzi
- Pomógł: 8 razy
znaleść rozwiązania w zb liczb zespolonych
podstawiasz (a+bi) zamiast z i wtedy równanie ma postać:
\(\displaystyle{ (a+bi)^{2}=4(a-bi)}\) czyli podnosząc do kwadratu i przerzucając na jedną stronę mamy:
\(\displaystyle{ a(a-4)-b^{2}+2b(a+2)i=0}\) czyli mamy układ
\(\displaystyle{ a(a-4)-b^{2}=0}\) (część rzeczywista)
\(\displaystyle{ 2b(a+2)=0}\) (część urojona)
z drugiego mamy:
\(\displaystyle{ b=0 a=-2}\)
czyli dla
\(\displaystyle{ 1)b=0}\) mamy \(\displaystyle{ a(a-4)=0 a=0 a=4}\)
\(\displaystyle{ 2)a=-2}\) mamy \(\displaystyle{ b^2=12 b=2\sqrt{3} b=-2\sqrt{3}}\)
mamy zatem liczby takie jak podane wyżej
\(\displaystyle{ (a+bi)^{2}=4(a-bi)}\) czyli podnosząc do kwadratu i przerzucając na jedną stronę mamy:
\(\displaystyle{ a(a-4)-b^{2}+2b(a+2)i=0}\) czyli mamy układ
\(\displaystyle{ a(a-4)-b^{2}=0}\) (część rzeczywista)
\(\displaystyle{ 2b(a+2)=0}\) (część urojona)
z drugiego mamy:
\(\displaystyle{ b=0 a=-2}\)
czyli dla
\(\displaystyle{ 1)b=0}\) mamy \(\displaystyle{ a(a-4)=0 a=0 a=4}\)
\(\displaystyle{ 2)a=-2}\) mamy \(\displaystyle{ b^2=12 b=2\sqrt{3} b=-2\sqrt{3}}\)
mamy zatem liczby takie jak podane wyżej