Takiej liczby \(\displaystyle{ z = -\sqrt{3} +i}\)
\(\displaystyle{ Modul = 2}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{-\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ sinus \alpha = \frac{1}{2}}\)
Wiec chyba \(\displaystyle{ \alpha = \frac{4}{6} \pi}\) poniewaz jest to 2 cwiartka.
I postac tryg \(\displaystyle{ 2\left( cos \frac{2}{3} \pi +isin \frac{2}{3}pi \right)}\)
To jest chyba ok?
Ale teraz chcac wrocic do postaci algebraicznej wychodzi mi
\(\displaystyle{ -1+ \sqrt{3} i}\)
(korzystam z wlasnosci tryg, przechodzenia w kofunkcje dla 90 + alpha )
Nie wiem gdzie jest blad:(
Postac trygonometrczyna
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 14 cze 2009, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 12 razy
Postac trygonometrczyna
Tu jest błąd.Piotras. pisze:Wiec chyba \(\displaystyle{ \alpha = \frac{4}{6} \pi}\) poniewaz jest to 2 cwiartka.