mam takie zadanie:
Przedstaw w postaci trygonometrycznej liczbe:
\(\displaystyle{ \sqrt{6} + \sqrt{2} + i(\sqrt{6} - \sqrt{2})}\)
jak to zrobic bez dostępu do tablic trygonometrycznych ?
zapisac w postaci trygonometrycznej
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
zapisac w postaci trygonometrycznej
Skorzystaj z funkcji cyklometrycznych
Jeśli koniecznie chcesz zapisać konkretną wartość kąta dla danej funkcji trygonometrycznej, to możesz też go obliczyć przybliżając za pomocą różniczki zupełnej (zależy na czym konkretnie polega to zadanie).
Jeśli koniecznie chcesz zapisać konkretną wartość kąta dla danej funkcji trygonometrycznej, to możesz też go obliczyć przybliżając za pomocą różniczki zupełnej (zależy na czym konkretnie polega to zadanie).
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
zapisac w postaci trygonometrycznej
Niestety nie - moduł wychodzi \(\displaystyle{ 4}\), zatem \(\displaystyle{ sin\varphi = \frac{\sqrt{6} - \sqrt{2}}{4}}\) oraz \(\displaystyle{ cos\varphi = \frac{\sqrt{6} + \sqrt{2}}{4}}\).
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
zapisac w postaci trygonometrycznej
Tą podpowiedź napisał Lorek
Fakt, nie zauważyłem, że to sinus kąta połówkowego.
\(\displaystyle{ sin \frac{\alpha}{2} = \sqrt{ \frac{1-cos\alpha}{2} }}\)
Sprawdź, że dla \(\displaystyle{ \alpha = \frac{\pi}{6}}\) właśnie tyle wychodzi.
Fakt, nie zauważyłem, że to sinus kąta połówkowego.
\(\displaystyle{ sin \frac{\alpha}{2} = \sqrt{ \frac{1-cos\alpha}{2} }}\)
Sprawdź, że dla \(\displaystyle{ \alpha = \frac{\pi}{6}}\) właśnie tyle wychodzi.