RozwiąŜ równania nad ciałem liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
rambot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 15 lis 2010, o 10:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa

RozwiąŜ równania nad ciałem liczb zespolonych

Post autor: rambot »

1. Rozwiąż równania nad ciałem liczb zespolonych
\(\displaystyle{ z^4+5z^2+4=0 \\ z^4=1 \\ z^2-z-i+1=0}\)
Ostatnio zmieniony 5 gru 2010, o 13:27 przez M Ciesielski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

RozwiąŜ równania nad ciałem liczb zespolonych

Post autor: silvaran »

Wskazówki:

-do pierwszego:
\(\displaystyle{ z^4+5z^2+4=(z^2+1)(z^2+4)}\)

-do drugiego:
Wzór de Moivre'a
Ostatnio zmieniony 5 gru 2010, o 13:45 przez silvaran, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

RozwiąŜ równania nad ciałem liczb zespolonych

Post autor: miodzio1988 »

Do trzeciego zwykła delta (MINI rządzi )
rambot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 15 lis 2010, o 10:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa

RozwiąŜ równania nad ciałem liczb zespolonych

Post autor: rambot »

gdybym ja to jeszcze potrafił zrobić był bym z siebie dumny ale ja nic z tego dzialu nie wiem kompletnie . Więc jakbyś mógł napisac byłbym bardzo zadowolony .
miodzio1988

RozwiąŜ równania nad ciałem liczb zespolonych

Post autor: miodzio1988 »

Twoje zadowolenie to raczej nie implikuje mojego.

Skorzystaj z naszych wskazówek. jaki jest problem?
ODPOWIEDZ