Postać rzeczywista i urojona

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
aguuuuuusia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 4 gru 2010, o 16:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Postać rzeczywista i urojona

Post autor: aguuuuuusia »

udowodnij :

a) \(\displaystyle{ Re(z+w)=Rez +Rew}\)
b) \(\displaystyle{ Re(z \cdot w)=Rez \cdot Rew - Imz \cdot Imw}\)
Ostatnio zmieniony 4 gru 2010, o 18:30 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
miodzio1988

Postać rzeczywista i urojona

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ z=a+bi}\)

\(\displaystyle{ w=c+di}\)

i jedziesz
aguuuuuusia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 4 gru 2010, o 16:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Postać rzeczywista i urojona

Post autor: aguuuuuusia »

ok czyli mam tak
\(\displaystyle{ z=x+yi}\)
\(\displaystyle{ w=a+bi}\)
\(\displaystyle{ Re(z+w)=Re(x +yi +a +bi) = Re(x+yi) + Re(a+bi) = Rez + Rew}\)
Ostatnio zmieniony 4 gru 2010, o 18:31 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ