jak zbadać zbieżność szeregu:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty }( \frac{n+i}{n})^n}\)
dla mnie to przypomina granice z e, ale to "i"....z czego tu skorzystać, jak to poprzekształcać?
taki sobie szereg zespolony
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
taki sobie szereg zespolony
Pokaż że nie jest spełniony warunek konieczny zbieżności, bowiem:
\(\displaystyle{ \lim_{ n \to \infty} }( \frac{n+i}{n})^n=e^{i} \neq 0}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \lim_{ n \to \infty} }( \frac{n+i}{n})^n=e^{i} \neq 0}\)
Pozdrawiam.
taki sobie szereg zespolony
a ile to właściwie jest \(\displaystyle{ e^i}\) a czy z szeregiem
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty }( \frac{n-i}{n})^n}\)
jest tak samo?
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty }( \frac{n-i}{n})^n}\)
jest tak samo?
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
taki sobie szereg zespolony
\(\displaystyle{ e^{i}=cos1+isin1 \neq 0}\)
\(\displaystyle{ \lim_{ n \to \infty} }( \frac{n-i}{n})^n=e^{-i} \neq 0}\)
tak na tej samej zasadzie :(...)jest tak samo?
\(\displaystyle{ \lim_{ n \to \infty} }( \frac{n-i}{n})^n=e^{-i} \neq 0}\)
taki sobie szereg zespolony
no tak zapomniałam o takim przedstawieniu liczby \(\displaystyle{ e^i}\)
Dziękuję
[luka52: nie reklamuj innych postów]
Dziękuję
[luka52: nie reklamuj innych postów]