Równanie kwadratowe z deltą zespoloną

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
y0da
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 26 sty 2010, o 09:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Równanie kwadratowe z deltą zespoloną

Post autor: y0da »

\(\displaystyle{ x^2+(2-3i)x+7-i=0}\)

\(\displaystyle{ \Delta=(2-3i)^2-4(7-i)=4-12j-9-28+4i=-33-8i}\)

No i nie do końca jestem pewien jak się liczy pierwiastek owego równania kwadratowego. :E Coś z modułem z delty jak niżej? A potem? Był jakiś wzór i na deltę i na pierwiastki, ale mi umknął.

\(\displaystyle{ |\Delta|=|-33-8i|=\sqrt{33^2+8^2}}\)...
Awatar użytkownika
meninio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1876
Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 467 razy

Równanie kwadratowe z deltą zespoloną

Post autor: meninio »

Z delty trzeba wyciągnąć pierwiastek drugiego stopnia.
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Równanie kwadratowe z deltą zespoloną

Post autor: Inkwizytor »

Licząc pierwiastki zespolone metodą nietrygonometryczną tylko klasyczną, korzystasz z tych samych wzorów na pierwiastki równań kwadratowych co dla zbioru liczb rzeczywistych.
ODPOWIEDZ