\(\displaystyle{ x(4-3i)^{2}+y(1+i)^{2}=7-12i}\)
Mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak rozwiązać takie równanie?
Wiem, że to na pewno jest proste, ale coś mi nie wychodzi
Z góry dzięki za pomoc.
P.S. Oczywiście trzeba znaleźć liczby x i y.
Rozwiązać równanie
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Rozwiązać równanie
wymnóż wszystko po lewej stronie, nastepnie pogrupuj to, co jest z "i", a co jest bez "i" i porównaj odpowiednie częsci ze stroną prawą
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rozwiązać równanie
\(\displaystyle{ x(4-3i)^2+y(1+i)^2=7-12i\\
x(16-24i-9)+y(1+2i-1)=7-12i\\
x(7-24i)+y2i=7-12i\\
7x-24xi+2yi=7-12i\\
ft\{\begin{array}{l}7x=7\\-24x+2y=-12\end{array}}\)
\(\displaystyle{ x=1\\
-24+2y=-12\\
2y=12\\
y=6\\
ft\{\begin{array}{l}x=1\\y=6\end{array}}\)
x(16-24i-9)+y(1+2i-1)=7-12i\\
x(7-24i)+y2i=7-12i\\
7x-24xi+2yi=7-12i\\
ft\{\begin{array}{l}7x=7\\-24x+2y=-12\end{array}}\)
\(\displaystyle{ x=1\\
-24+2y=-12\\
2y=12\\
y=6\\
ft\{\begin{array}{l}x=1\\y=6\end{array}}\)