rysowanie zbioru liczb zespolonych
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
rysowanie zbioru liczb zespolonych
no to ja bym to zrobił tak:
\(\displaystyle{ |2iz+6| \le 4}\):
\(\displaystyle{ |2i(x+iy)+6| \le 4}\)
\(\displaystyle{ |2xi-2y+6| \le 4}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{(-2y+6)^2 + (2x)^2} \le 4}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{4x^2+4y^2+24y+36} \le 4}\)
\(\displaystyle{ 4x^2+4y^2+24y+36 \le 16}\) \(\displaystyle{ /4}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2+6y+9 \le 4}\)
\(\displaystyle{ x^2+(y+3)^2 \le 4}\)
A tu masz juz "wzoreczek" na okrąg xD
\(\displaystyle{ |2iz+6| \le 4}\):
\(\displaystyle{ |2i(x+iy)+6| \le 4}\)
\(\displaystyle{ |2xi-2y+6| \le 4}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{(-2y+6)^2 + (2x)^2} \le 4}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{4x^2+4y^2+24y+36} \le 4}\)
\(\displaystyle{ 4x^2+4y^2+24y+36 \le 16}\) \(\displaystyle{ /4}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2+6y+9 \le 4}\)
\(\displaystyle{ x^2+(y+3)^2 \le 4}\)
A tu masz juz "wzoreczek" na okrąg xD
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
rysowanie zbioru liczb zespolonych
\(\displaystyle{ \left| \frac{z-3}{z-3i} \right|= \frac{|z-3|}{|z-3i|}}\)
i liczysz moduły osobno:
\(\displaystyle{ \frac{|z-3|}{|z-3i|}>1}\), \(\displaystyle{ z= x+iy}\)
\(\displaystyle{ \frac{|(x+iy)-3|}{|(x+iy)-3i|}>1}\)
i tak jak tamto: pamiętaj ze \(\displaystyle{ |x+iy|= \sqrt{x^2+y^2}}\)
i liczysz moduły osobno:
\(\displaystyle{ \frac{|z-3|}{|z-3i|}>1}\), \(\displaystyle{ z= x+iy}\)
\(\displaystyle{ \frac{|(x+iy)-3|}{|(x+iy)-3i|}>1}\)
i tak jak tamto: pamiętaj ze \(\displaystyle{ |x+iy|= \sqrt{x^2+y^2}}\)