nierównośći z wartościa bezwzględna

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
grzywatuch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 363
Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tuchów
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 42 razy

nierównośći z wartościa bezwzględna

Post autor: grzywatuch »

ogólnie mam to narysowac na płaszczyźnie gaussa

\(\displaystyle{ \left| \frac{z-1}{z-i} \right| >1}\)

opuściłem tutaj wartość bezwzględna tak:

\(\displaystyle{ \frac{z-1}{z-i} >1 \vee \frac{z-1}{z-i} < -1}\)

dalej biorąc pierwsza nierówność to wychodzi:
\(\displaystyle{ (z-1)(z-i)>1}\) i podstawim \(\displaystyle{ z=x+iy}\)

po rozpisaniu wychodzi:
\(\displaystyle{ x^2 - y^2 + y - x + 2ixy - ix - iy + i>1}\)
\(\displaystyle{ x^2 - y^2 + y - x + i(2xy - x - y + 1)>1}\)

i co tu dalej zrobic z cześci rzeczywistej moge zrobic jakos na upartego wzó na kolo ale nie wiem czy to cos nam da. wiec prosze o jakąs podpowiedź co robie źle
miodzio1988

nierównośći z wartościa bezwzględna

Post autor: miodzio1988 »

Nie no. Tak modułów to nie opuszczamy sobie. Nie jesteśmy w dziedzinie rzeczywistej tylko zespolonej.

Napisz z definicji co to oznacza, że mamy taki moduł (pamiętaj, że \(\displaystyle{ \left| \frac{z}{w} \right|= \frac{\left| z\right| }{\left| w\right| }}\))
Awatar użytkownika
grzywatuch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 363
Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tuchów
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 42 razy

nierównośći z wartościa bezwzględna

Post autor: grzywatuch »

czyli możemy opuścic tak?:
\(\displaystyle{ \left| \frac{x+iy-1}{x+iy-i}\right|}\)
\(\displaystyle{ \left| \frac{x+iy-1}{x+i(y-1)}\right|}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{(x-1)^2+y^2} }{ \sqrt{x^2+(y-1)^2} }}\)????
miodzio1988

nierównośći z wartościa bezwzględna

Post autor: miodzio1988 »

Możemy . I teraz wynik wstawiaj do nierówności.
Awatar użytkownika
grzywatuch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 363
Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tuchów
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 42 razy

nierównośći z wartościa bezwzględna

Post autor: grzywatuch »

\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{(x-1)^2+y^2} }{ \sqrt{x^2+(y-1)^2} } > 1}\) Tu nie jestem powiem czy moge opuscic pierwiastki przez podniesienie do kwadratu, ale zarzykujmy...

\(\displaystyle{ \frac{(x-1)^2+y^2 }{x^2+(y-1)^2 } -1>0}\)

\(\displaystyle{ \frac{ (x-1)^2+y^2 }{ x^2+(y-1)^2 } - \frac{x^2+(y-1)^2}{x^2+(y-1)^2} >0}\)

\(\displaystyle{ \frac{ (x-1)^2+y^2-(x^2+(y-1)^2) }{x^2+(y-1)^2 }>0 | \cdot (x^2+(y-1)^2 )}\)

\(\displaystyle{ x^2-2x+1+y^2-x^2-y+2y-1}\)
\(\displaystyle{ -2x+2y>0}\)
\(\displaystyle{ x<y}\)

i tyle, czy nie moge tych pierwiastków na poczatku opuscic??? i obliczac z pierwiastkami (tam wzory skr mnzenia beda chyba), ale moze to jest dobre xD
miodzio1988

nierównośći z wartościa bezwzględna

Post autor: miodzio1988 »

Możesz. I wynik się wydaje poprawny ;] (wydaje, bo nie mam czasu sprawdzić )

\(\displaystyle{ \left| z -a\right| > \left| w +b\right|}\)

Interpretacja geometryczna takiej nierówności jest dobrze znana . Poszukaj.
ODPOWIEDZ