Rozwiaz rownanie:
\(\displaystyle{ Im(cosz)=0}\)
Rownanie zespolone.
- PrzeChMatematyk
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 18 lis 2008, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 20 razy
Rownanie zespolone.
wykorzystujesz fakt że:
\(\displaystyle{ cos(x+iy)=cos(x)cosh(y)-isin(x)sinh(y)}\)
noi:
\(\displaystyle{ sin(x)sinh(y)=0}\)
czyli y=0;
\(\displaystyle{ x=k\pi}\)
\(\displaystyle{ cos(x+iy)=cos(x)cosh(y)-isin(x)sinh(y)}\)
noi:
\(\displaystyle{ sin(x)sinh(y)=0}\)
czyli y=0;
\(\displaystyle{ x=k\pi}\)