równanie zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
beti_113
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 19 cze 2009, o 08:53
Płeć: Kobieta

równanie zespolone

Post autor: beti_113 »

jak rozwiązać w dziedzinie zespolonej równanie
\(\displaystyle{ z^{6}= (\overline{z})^{6}}\)
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

równanie zespolone

Post autor: Zordon »

\(\displaystyle{ z\cdot \bar{z}=|z|^2}\)
Ponadto \(\displaystyle{ |z|=z}\) wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ z}\) jest rzeczywiste.

Teraz pomnóż równanie stronami przez \(\displaystyle{ z^6}\) (po uprzednim rozważeniu przypadku \(\displaystyle{ z=0}\))
beti_113
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 19 cze 2009, o 08:53
Płeć: Kobieta

równanie zespolone

Post autor: beti_113 »

tak zrobiłam i otrzymałam że
\(\displaystyle{ z ^{12}=\left| z\right| ^{12}}\)
ale co dalej z tym zrobić?
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

równanie zespolone

Post autor: Zordon »

no ok, czyli \(\displaystyle{ z^{12} \in \mathbb{R}}\), wszystkie liczby które to spełniają są rozwiązaniami.
ODPOWIEDZ