Potęgowanie, jak to ugryźć?

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
glab
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 28 lis 2010, o 12:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: szczecin
Podziękował: 2 razy

Potęgowanie, jak to ugryźć?

Post autor: glab »

Jak się zabrać do tego przykładu?

\(\displaystyle{ (1+cos \frac{1}{3} \pi + isin \frac{1}{3} \pi )^6}\)
rubik1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 520
Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 86 razy

Potęgowanie, jak to ugryźć?

Post autor: rubik1990 »

\(\displaystyle{ 1+cos \frac{1}{3} \pi + isin \frac{1}{3} \pi =\frac{3}{2}+i\frac{\sqrt{3}}{2}=\sqrt{3}(\frac{\sqrt{3}}{2}+\frac{i}{2})=\sqrt{3}(cos\frac{\pi}{6}+isin\frac{\pi}{6})}\)
ODPOWIEDZ