1. Oblicz Sumę
\(\displaystyle{ \left(2+ \frac{1}{2} \right) ^{2} + \left(4+ \frac{1}{4} \right) ^{2} + ... + \left(2^{n}+ \frac{1}{2^{n}} \right) ^{2}}\)
2. Rozwiaż rownanie
\(\displaystyle{ \sin2x = 2 \cos x}\)
Znajdz wszystkie rozwiazania tego rownania spełniajace warunek
\(\displaystyle{ x^{2}-4x-32<0}\)
Oblicz sume i rozwiaz rownanie
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 01:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lębork
- Podziękował: 1 raz
Oblicz sume i rozwiaz rownanie
Ad.2
\(\displaystyle{ sin 2x=2 con x}\)
bo \(\displaystyle{ sin 2x=2 \sin x \cos x}\)
wiec:
\(\displaystyle{ 2 \sin x conx=2 \cos x}\)
podziel przez \(\displaystyle{ 2 \cos x}\) i ostatecznie otrzymamy :
\(\displaystyle{ \sin x =1}\)
\(\displaystyle{ sin 2x=2 con x}\)
bo \(\displaystyle{ sin 2x=2 \sin x \cos x}\)
wiec:
\(\displaystyle{ 2 \sin x conx=2 \cos x}\)
podziel przez \(\displaystyle{ 2 \cos x}\) i ostatecznie otrzymamy :
\(\displaystyle{ \sin x =1}\)
Ostatnio zmieniony 28 lis 2010, o 23:05 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer[latex][/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 16 paź 2008, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 6 razy
Oblicz sume i rozwiaz rownanie
no tak... ale skoro \(\displaystyle{ sinx=1}\) a \(\displaystyle{ cosx}\) nie moze byc 0 to mamy zbior pusty, bo i z jednego i drugiego otrzymujemy ze \(\displaystyle{ x = \frac{1}{2} \pi + k}\), i wtedy dziedzina z paraboli jest niepotrzebna...
zamiast dzielic przez cosx mnozymy przez cos i z 1 trygonometrycznej, dostajemy ze \(\displaystyle{ sinx=1}\) bez dodatkowych zalozen
zamiast dzielic przez cosx mnozymy przez cos i z 1 trygonometrycznej, dostajemy ze \(\displaystyle{ sinx=1}\) bez dodatkowych zalozen
Ostatnio zmieniony 28 lis 2010, o 23:06 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .