postać trygonometrczyna

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
Hondo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 307
Rejestracja: 22 lut 2010, o 02:17
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 51 razy
Pomógł: 14 razy

postać trygonometrczyna

Post autor: Hondo »

zad. przedstaw w postaci trygonometrycznej i wykładniczej

\(\displaystyle{ z=- \frac{1}{2} + \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)

\(\displaystyle{ |z|=\frac{ \sqrt{3}-1 }{2}}\)

cosφ\(\displaystyle{ =1}\)

sinφ\(\displaystyle{ =0}\)

postać trygonometryczna --> \(\displaystyle{ z= \frac{ \sqrt{3}-1 }{2}(cos0 \pi +isin0 \pi )}\)

postać wykładnicza --> \(\displaystyle{ z= \frac{ \sqrt{3}-1 }{2}e ^{i0 \pi }}\)

Proszę o sprawdzenie powyższego zadania. Z góry dziękuje. Pozdrawiam.
makan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 429
Rejestracja: 13 gru 2009, o 11:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Takla Makan
Pomógł: 92 razy

postać trygonometrczyna

Post autor: makan »

Moduł jest źle policzony: \(\displaystyle{ |z| = \sqrt{a^2+b^2}}\), gdy \(\displaystyle{ z= a+ib}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

postać trygonometrczyna

Post autor: Lorek »

makan, to twoim zdaniem ile ten moduł wynosi? Bo moim tyle co napisał Hondo.
makan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 429
Rejestracja: 13 gru 2009, o 11:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Takla Makan
Pomógł: 92 razy

postać trygonometrczyna

Post autor: makan »

Oppsa, jeśli to \(\displaystyle{ z}\) jest rzeczywiste to jest ok.
ODPOWIEDZ