Sprawdzenie poprawności wyniku:

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Sprawdzenie poprawności wyniku:

Post autor: Quaerens »

\(\displaystyle{ \frac{Rez(z)+iIm(w)}{z+w}}\), dla:

\(\displaystyle{ z=5-2i \\ w=3+4i}\)

Mój wynik to:

\(\displaystyle{ ..=\frac{23}{34}+\frac{7}{34}i}\)
DrJeckyll
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 1 lis 2008, o 23:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Przestrzeń Banacha
Pomógł: 13 razy

Sprawdzenie poprawności wyniku:

Post autor: DrJeckyll »

Mnie wyszło \(\displaystyle{ \frac{24}{34}+ \frac{11}{34}i}\)
No ale mogłem się pomylić . Może obaj policzmy jeszcze raz.
adamus_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 11 lip 2010, o 15:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ,,,,,,,,
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 1 raz

Sprawdzenie poprawności wyniku:

Post autor: adamus_91 »

Wynik kolegi DrJeckyll jest poprawny. Można skrócić jeszcze pierwszy ułamek i będzie 12/17
ODPOWIEDZ