Wiem, że rozkład nie jest trudny, ale jakoś nie mogę wpaść na trik potrzebny do rozłożenia
\(\displaystyle{ x ^{12} + x^{8} + x^{4} + 1}\)
Mam to rozłożyć w dziedzinie zespolonej, ale mam problem z rzeczywistą (wiadomo że każdy wielomian można rozłożyć na iloczyn wielomianów stopnia drugiego.
Dochodzę do
\(\displaystyle{ \left( x ^{2} - \sqrt{2}x + 1 \right)\left( x ^{2} + \sqrt{2}x + 1 \right)\left( x ^{4} - \sqrt{2}x + 1 \right)\left( x ^{4} + \sqrt{2}x + 1 \right)}\)
Dalej nie mam pomysłu
Rozkład wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin / Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 388
- Rejestracja: 14 lis 2010, o 19:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 40 razy
Rozkład wielomianu
Spróbuj zacząć tak:
\(\displaystyle{ x ^{12} + x^{8} + x^{4} + 1=x^8(x^4+1)+(x^4+1)=(x^8+1)(x^4+1)=(x^4+i)(x^4-i)(x^2+i)(x^2-i)=\ldots}\)
i cały czas korzystaj ze wzoru na iloczyn sumy i różnicy, powinno wyjść
\(\displaystyle{ x ^{12} + x^{8} + x^{4} + 1=x^8(x^4+1)+(x^4+1)=(x^8+1)(x^4+1)=(x^4+i)(x^4-i)(x^2+i)(x^2-i)=\ldots}\)
i cały czas korzystaj ze wzoru na iloczyn sumy i różnicy, powinno wyjść
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Rozkład wielomianu
Jeżeli dany jest wielomian
\(\displaystyle{ x ^{12} + x^{8} + x^{4} + 1}\)
mozńa zastosować najpierw grupowanie wyrazów
\(\displaystyle{ x ^{12} + x^{8} + x^{4} + 1=x^{8}\left(x^4+1 \right)+1 \cdot \left( x^4+1\right) \\
x ^{12} + x^{8} + x^{4} + 1=\left( x^8+1\right)\left( x^4+1\right)}\)
Teraz można skorzystać ze wzoru Moivre na pierwiastki liczby zespolonej
a następnie przejść na postać iloczynową
\(\displaystyle{ x ^{12} + x^{8} + x^{4} + 1}\)
mozńa zastosować najpierw grupowanie wyrazów
\(\displaystyle{ x ^{12} + x^{8} + x^{4} + 1=x^{8}\left(x^4+1 \right)+1 \cdot \left( x^4+1\right) \\
x ^{12} + x^{8} + x^{4} + 1=\left( x^8+1\right)\left( x^4+1\right)}\)
Teraz można skorzystać ze wzoru Moivre na pierwiastki liczby zespolonej
a następnie przejść na postać iloczynową