"Oblicz sumę i iloczyn pierwiastków piątego stopnia z 1. Czy zadanie da się
uogólnić?"
Oblicz sumę i iloczyn pierwiastków..
-
- Użytkownik
- Posty: 388
- Rejestracja: 14 lis 2010, o 19:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 40 razy
Oblicz sumę i iloczyn pierwiastków..
Pierwiastki piątego stopnia z 1 są pierwiastkami następującego wielomianu:
\(\displaystyle{ z^5-1=0}\)
Przypominamy sobie wzory Viete'a (można zajrzeć do wiki)
i korzystamy z tego gdzie jest suma \(\displaystyle{ x_1+x_2+x_3+x_4+x_5}\) oraz tego gdzie jest iloczyn \(\displaystyle{ x_1x_2x_3x_4x_5}\)
Oczywiście zadanie to da się uogólnić na pierwiastek n-tego stopnia. Robi się to analogicznie jak wyżej tylko zamiast 5 mamy n pierwiastków i wielomian n-tego stopnia.
\(\displaystyle{ z^5-1=0}\)
Przypominamy sobie wzory Viete'a (można zajrzeć do wiki)
i korzystamy z tego gdzie jest suma \(\displaystyle{ x_1+x_2+x_3+x_4+x_5}\) oraz tego gdzie jest iloczyn \(\displaystyle{ x_1x_2x_3x_4x_5}\)
Oczywiście zadanie to da się uogólnić na pierwiastek n-tego stopnia. Robi się to analogicznie jak wyżej tylko zamiast 5 mamy n pierwiastków i wielomian n-tego stopnia.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Oblicz sumę i iloczyn pierwiastków..
Obliczając sumę pierwiastków z jedynki korzystasz ze wzoru na sumę ciągu geometrycznego
Obliczając iloczyn sumujesz wykładniki korzystając ze wzoru na sumę ciągu arytmetycznego
czyli tak jak Carl Gauß dodawał
Pierwiastki n tego stopnia z jedynki mają postać
\(\displaystyle{ e^{ \frac{2k\pi}{n} \cdot i }}\)
\(\displaystyle{ k \in Z_{n}}\)
Suma pierwiastków z jedynki
Należy skorzystac ze wzoru na sumę skończonego ciągu geometrycznego
czyli
\(\displaystyle{ \frac{1-\exp(\frac{2*i*n*\pi}{n})}{1-\exp(\frac{2*i*\pi}{n})}\\
\frac{1-1}{1-\exp(\frac{2*i*\pi}{n})}\\
\sum_{k=0}^{n-1} \quad \varepsilon_{k}= 0}\)
Korzystamy ze wzoru Gaussa na sumę ciągu arytmetycznego i z własności
działań na potęgach
\(\displaystyle{ \exp(\frac{2*i*n*\pi}{n}*\frac{\left(n-1\right)n}{2})\\
\exp{(i\pi*\left(n-1\right))}\\
\prod_{k=0}^{n-1} \quad \varepsilon_{k}=\left(-1\right)^{n-1}\\
n \geq 2 \in \mathbb{Z}}\)
Oczywiście zadanie to da się zrobić bez jawnego korzystania z zespolonych
tak jak proponuje @matmi
Obliczając iloczyn sumujesz wykładniki korzystając ze wzoru na sumę ciągu arytmetycznego
czyli tak jak Carl Gauß dodawał
Pierwiastki n tego stopnia z jedynki mają postać
\(\displaystyle{ e^{ \frac{2k\pi}{n} \cdot i }}\)
\(\displaystyle{ k \in Z_{n}}\)
Suma pierwiastków z jedynki
Należy skorzystac ze wzoru na sumę skończonego ciągu geometrycznego
czyli
\(\displaystyle{ \frac{1-\exp(\frac{2*i*n*\pi}{n})}{1-\exp(\frac{2*i*\pi}{n})}\\
\frac{1-1}{1-\exp(\frac{2*i*\pi}{n})}\\
\sum_{k=0}^{n-1} \quad \varepsilon_{k}= 0}\)
Korzystamy ze wzoru Gaussa na sumę ciągu arytmetycznego i z własności
działań na potęgach
\(\displaystyle{ \exp(\frac{2*i*n*\pi}{n}*\frac{\left(n-1\right)n}{2})\\
\exp{(i\pi*\left(n-1\right))}\\
\prod_{k=0}^{n-1} \quad \varepsilon_{k}=\left(-1\right)^{n-1}\\
n \geq 2 \in \mathbb{Z}}\)
Oczywiście zadanie to da się zrobić bez jawnego korzystania z zespolonych
tak jak proponuje @matmi