Problem z obliczeniem prostej liczby zespolonej.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
ajemcrazy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 24 lis 2010, o 20:29
Płeć: Mężczyzna

Problem z obliczeniem prostej liczby zespolonej.

Post autor: ajemcrazy »

Jak obliczyć\(\displaystyle{ \frac{3+2j}{(\sqrt {3} -j) ^{3} } \ oraz \frac{1}{2j}}\) Dziękuje za pomoc, chodzi mi głównie o to, że nie wiem czasem jak wybrnąć gdy mamy przykładowo \(\displaystyle{ -4j^{6}}\) i jaką to daje wartość.
DrJeckyll
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 1 lis 2008, o 23:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Przestrzeń Banacha
Pomógł: 13 razy

Problem z obliczeniem prostej liczby zespolonej.

Post autor: DrJeckyll »

Czy j to jednostka urojona?
ajemcrazy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 24 lis 2010, o 20:29
Płeć: Mężczyzna

Problem z obliczeniem prostej liczby zespolonej.

Post autor: ajemcrazy »

Tak jest to jednostka urojona.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Problem z obliczeniem prostej liczby zespolonej.

Post autor: Crizz »

ajemcrazy pisze:nie wiem czasem jak wybrnąć gdy mamy przykładowo \(\displaystyle{ -4j^{6}}\)
\(\displaystyle{ -4j^{6}=-4(j^{2})^{3}=-4(-1)^{3}=4}\)
ODPOWIEDZ