Narysowanie zbioru, iloraz modułów

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
widmo1234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 22 lis 2010, o 11:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Narysowanie zbioru, iloraz modułów

Post autor: widmo1234 »

Narysuj \(\displaystyle{ \frac{|z-1|}{|z+2|}=1}\)
Ostatnio zmieniony 24 lis 2010, o 16:39 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7153
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1324 razy

Narysowanie zbioru, iloraz modułów

Post autor: Lorek »

Równoważne z \(\displaystyle{ |z-1|=|z+2|}\) co z kolei oznacza, że liczba \(\displaystyle{ z}\) jest równo oddalona (na płaszczyźnie) od liczb 1 i -2, a żeby tak było, to \(\displaystyle{ z}\) musi leżec na prostej \(\displaystyle{ x=-\frac{1}{2}}\) czyli inaczej być postaci \(\displaystyle{ z=-\frac{1}{2}+yi}\)
ODPOWIEDZ