obliczenie potegi liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
nivr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 7 sty 2010, o 17:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

obliczenie potegi liczby zespolonej

Post autor: nivr »

\(\displaystyle{ ( 2\sqrt{3} - 2i ) ^{2}}\)


\(\displaystyle{ |z|=4

cos= \frac{\sqrt{3} }{2}

sin= \frac{1}{2}

IVcwiartka

2 \pi - \frac{\pi}{6} = \frac{11\pi}{6}

z=4 ^{30} ( cos30 \cdot \frac{11 \pi }{6} + isin30 \cdot \frac{11 \pi }{6} )

czy (w IV sin jest ujemny wiec tak)

z=4 ^{30} ( cos30 \cdot \frac{11 \pi }{6} - isin30 \cdot \frac{11 \pi }{6} ))}\)


ktore i dlaczego jest dobre
ODPOWIEDZ