Proszę o pomoc w zadaniu:
Wykaż, że:
1. \(\displaystyle{ (z_{1}-z_{2}) ^{2} = z_{1}^{2} -2\cdot z_{1}\cdot z_{2} +z_{2}^{2}}\)
2. Sprzężenie sumy jest sumą sprzężeń
3. Sprzężenie iloczynu jest iloczynem sprzężeń
4. Sprzężenie ilorazu jest ilorazem sprzężeń
Wykazać fakty na temat sprzężeń.
Wykazać fakty na temat sprzężeń.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2010, o 16:46 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm . Jedne klamry[latex]...[/latex]
Powód: "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm . Jedne klamry
Wykazać fakty na temat sprzężeń.
1. Wzór skroconego mnożenia
Reszta
\(\displaystyle{ z=a+bi}\)
Podstawienie
Reszta
\(\displaystyle{ z=a+bi}\)
Podstawienie