\(\displaystyle{ (i - 3)z = 5 + i - z}\)
\(\displaystyle{ z + (i-3)z=5+i}\)
\(\displaystyle{ z(1+1-3)=5+i}\)
\(\displaystyle{ z(-2+i)=5+i / : (-2 + i)}\)
\(\displaystyle{ z= \frac{5+i}{-2+i}}\)
Dlaczego 'z' z drugiej linijki wchodzi do nawiasu i przyjmuje wart. 1 ?
\(\displaystyle{ z^{2} = 4z}\)
\(\displaystyle{ (a+bi)^{2} =4(a+bi)}\)
\(\displaystyle{ a^{2} + 2abi + bi^{2}=4a-4bi}\)
\(\displaystyle{ a^{2} - b^{2} + 2abi = 4a-4bi}\)
itd.
czy \(\displaystyle{ bi^{2} = -b^{2}}\) ?
Rozwiązac podobne równania
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 3 lip 2005, o 18:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 34 razy
Rozwiązac podobne równania
\(\displaystyle{ bi^2=-b}\)
\(\displaystyle{ (bi)^2=-b^2}\)
o tą linijkę chodzi?
\(\displaystyle{ z+(i-3)z=5-i}\)
następuje tu wyłączenie wspólnego czynnika przed nawias (czyli z)
\(\displaystyle{ z(1+i-3)=5+i}\)
\(\displaystyle{ (bi)^2=-b^2}\)
o tą linijkę chodzi?
\(\displaystyle{ z+(i-3)z=5-i}\)
następuje tu wyłączenie wspólnego czynnika przed nawias (czyli z)
\(\displaystyle{ z(1+i-3)=5+i}\)
Rozwiązac podobne równania
\(\displaystyle{ z + z(i-3)z=5+i}\)
i z do nawiasu, niestety dalej nie rozumiem. To jakaś zasada i Z zawsze bd równe 1 po włączeniu?
i z do nawiasu, niestety dalej nie rozumiem. To jakaś zasada i Z zawsze bd równe 1 po włączeniu?