Warunki spełnienia "w"
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Warunki spełnienia "w"
Dla jakich z, w jest liczbą rzeczywistą oraz B) urojoną.
\(\displaystyle{ w=\frac{z}{zi+4}}\)
Początek:
\(\displaystyle{ (\frac{x+yi}{xi-y+4})\cdot(\frac{-y-xi+4}{-y-xi+4}}\)
???
\(\displaystyle{ w=\frac{z}{zi+4}}\)
Początek:
\(\displaystyle{ (\frac{x+yi}{xi-y+4})\cdot(\frac{-y-xi+4}{-y-xi+4}}\)
???
Ostatnio zmieniony 22 lis 2010, o 22:32 przez Quaerens, łącznie zmieniany 1 raz.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Warunki spełnienia "w"
Nie istnieje takie \(\displaystyle{ z}\), że podana liczba jest liczbą rzeczywistą i urojoną.Dla jakich z, w jest liczbą rzeczywistą i urojoną.
Pozdrawiam.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Warunki spełnienia "w"
No to co sprawia Ci trudność?
Usuń cały szit z mianownika mnożąc przez sprzężenie, a następnie sprawdź część rzeczywistą oraz urojoną. Zapewne \(\displaystyle{ x,y \in \mathbb{R}}\)?
Usuń cały szit z mianownika mnożąc przez sprzężenie, a następnie sprawdź część rzeczywistą oraz urojoną. Zapewne \(\displaystyle{ x,y \in \mathbb{R}}\)?
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Warunki spełnienia "w"
Wymnóż i zobacz co Ci wyjdzie.
Można też się pobawić w upraszczanki typu:
\(\displaystyle{ \frac{z}{zi+4}= -\frac{zi}{z-4i}=- \frac{i(z-4i)-4}{z-4i}=-i+ \frac{4}{z-4i}}\)
Aha, i warto wyznaczyć dziedzinę, aby czasem nie wrzucić do zbioru rozwiązań liczby, która do niej nie należy.
Można też się pobawić w upraszczanki typu:
\(\displaystyle{ \frac{z}{zi+4}= -\frac{zi}{z-4i}=- \frac{i(z-4i)-4}{z-4i}=-i+ \frac{4}{z-4i}}\)
Aha, i warto wyznaczyć dziedzinę, aby czasem nie wrzucić do zbioru rozwiązań liczby, która do niej nie należy.