Warunki spełnienia "z"
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Warunki spełnienia "z"
Dla jakich z, w jest liczbą rzeczywistą oraz czysto urojoną.
\(\displaystyle{ w=\frac{z+1}{1-z}}\)
Pomnożyłem przez sprzężenie mianownika, ale za bardzo teraz nie wiem jak przyrównać część rzeczywistą.
\(\displaystyle{ w=\frac{z+1}{1-z}}\)
Pomnożyłem przez sprzężenie mianownika, ale za bardzo teraz nie wiem jak przyrównać część rzeczywistą.
-
- Użytkownik
- Posty: 584
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 309 razy
- Pomógł: 6 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 584
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 309 razy
- Pomógł: 6 razy
Warunki spełnienia "z"
Nie cały ułamek. Podstaw sobie \(\displaystyle{ z=x + yi}\). Potem wstaw to do \(\displaystyle{ \frac{z+1}{1-z}}\). Traktuj to jako całą liczbę zespoloną. Uprość ułamek tak, żeby w mianowniku nie było \(\displaystyle{ i}\). Potem weź część rzeczywistą z tego ułamka, mi wyszło \(\displaystyle{ \frac{1-x^2-y^2}{(1-x)^2 + y^2}}\). Jest równe zeru wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ 1=x^2 + y^2}\) (oczywiście najpierw wyznacz dziedzinę, żeby mianownik nie był zerowy). A część urojona wychodzi mi zerowa dla \(\displaystyle{ y=0}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 584
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 309 razy
- Pomógł: 6 razy
Warunki spełnienia "z"
Tak jak zawsze - zamienić znak części urojonej, na przeciwny. Tutaj mamy liczbę zespoloną \(\displaystyle{ 1-x+yi}\), zamieniamy znak części urojonej na przeciwny i mamy \(\displaystyle{ 1-x - yi}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 584
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 309 razy
- Pomógł: 6 razy
Warunki spełnienia "z"
Mianownik masz ok, bo \(\displaystyle{ 1-2x+x^2=(1-x)^2}\).
W ogóle \(\displaystyle{ \frac{z+1}{1-z}=\frac{(1+x)+yi}{(1-x)-yi}}\). Więc masz zły mianownik trzy posty wyżej, dlatego w liczniku nie skróciło Ci się -2xyi. Powinien Ci wyjść:
\(\displaystyle{ \frac{1-x^2-y^2 + 2yi}{(1-x^2)+y^2}}\).
W ogóle \(\displaystyle{ \frac{z+1}{1-z}=\frac{(1+x)+yi}{(1-x)-yi}}\). Więc masz zły mianownik trzy posty wyżej, dlatego w liczniku nie skróciło Ci się -2xyi. Powinien Ci wyjść:
\(\displaystyle{ \frac{1-x^2-y^2 + 2yi}{(1-x^2)+y^2}}\).
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Warunki spełnienia "z"
Myślałem, że jeżeli posłużę się prostotą wyjdzie to samo. Możesz mi tylko to dla przykładu wymnożyć? Skoro mianownik mnożyłem każdy przez każdy i wyszło to dlaczego licznik nie chce...
-
- Użytkownik
- Posty: 584
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 309 razy
- Pomógł: 6 razy
Warunki spełnienia "z"
Musiałbyś oba "igreki" zamienić na "+".
Mianownik wyszedł, bo zawsze sprzężenie "z" pomnożone przez z da kwadrat modułu, więc bez różnicy czy dasz minus w mianowniku, czy w sprzężeniu przy mnożeniu przez nie mianownika. W liczniku ten znak już psuje.
\(\displaystyle{ \frac{z+1}{1-z}=\frac{(1+x) + yi}{(1-x)-yi}=\frac{(1+x) + yi}{(1-x)-yi} \cdot \frac{(1-x) +yi}{(1-x)+yi} = \frac{1 - x^2 - y^2 + xyi + yi + yi -xyi}{(1-x)^2 + y^2}=\frac{(1-x^2-y^2) + (2y)i}{(1-x)^2 + y^2}}\)
Mianownik wyszedł, bo zawsze sprzężenie "z" pomnożone przez z da kwadrat modułu, więc bez różnicy czy dasz minus w mianowniku, czy w sprzężeniu przy mnożeniu przez nie mianownika. W liczniku ten znak już psuje.
\(\displaystyle{ \frac{z+1}{1-z}=\frac{(1+x) + yi}{(1-x)-yi}=\frac{(1+x) + yi}{(1-x)-yi} \cdot \frac{(1-x) +yi}{(1-x)+yi} = \frac{1 - x^2 - y^2 + xyi + yi + yi -xyi}{(1-x)^2 + y^2}=\frac{(1-x^2-y^2) + (2y)i}{(1-x)^2 + y^2}}\)
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Warunki spełnienia "z"
Teraz już wiem, że po prostu dałem złe sprzężenie? Ono wygląda tak: \(\displaystyle{ 1-x+yi}\) bo nie zmieniłem znaku po podstawieniu pod z. Obserwuj ten temat, a najlepiej, abyś na niego odpowiedział, abyś mógł sprawdzić kolejne, które zrobię.
-
- Użytkownik
- Posty: 584
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 309 razy
- Pomógł: 6 razy