\(\displaystyle{ sin z = \frac{5 \sqrt{3} }{8} + \frac{3}{8}i}\)
HINT: \(\displaystyle{ \sqrt{- \frac{1}{8} - \frac{15 \sqrt{3} }{8} }= \frac{5}{4} - \frac{3 \sqrt{3} }{4}i}\)
rozwiązuję w ten sposób:
\(\displaystyle{ \frac{e ^{iz} - e ^{-iz} }{2i} =\frac{5 \sqrt{3} }{8} + \frac{3}{8}i}\) \(\displaystyle{ | *2i}\)
\(\displaystyle{ e ^{iz} - e ^{-iz}= \frac{5 \sqrt{3}i }{4}- \frac{3}{4}}\)
nie wiem co dalej
rozwiąż równanie (postać wykładnicza)
- PrzeChMatematyk
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 18 lis 2008, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 20 razy
rozwiąż równanie (postać wykładnicza)
dobrze, teraz
pomnóż to obustronnie przez \(\displaystyle{ e^{iz}}\) i podstaw: \(\displaystyle{ t=e^{iz}}\)
dostajesz zwykłe równanie kwadratowe,liczysz delte(korzystarz z hinta) pierwiastki itd wracasz do podstawienia i gra;).
Pozdrawiam
pomnóż to obustronnie przez \(\displaystyle{ e^{iz}}\) i podstaw: \(\displaystyle{ t=e^{iz}}\)
dostajesz zwykłe równanie kwadratowe,liczysz delte(korzystarz z hinta) pierwiastki itd wracasz do podstawienia i gra;).
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 357
- Rejestracja: 17 mar 2009, o 20:26
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 1 raz
rozwiąż równanie (postać wykładnicza)
wyszło mi:
\(\displaystyle{ t _{1} = \frac{1}{4} + \frac{ \sqrt{3} }{4}i}\)
\(\displaystyle{ t _{2} = -1+ \sqrt{3} i}\)
stąd:
\(\displaystyle{ e ^{iz} = \frac{1}{4} + \frac{ \sqrt{3} }{4}i \vee e ^{iz} =-1+ \sqrt{3} i}\)
\(\displaystyle{ cos z + i sin z = \frac{1}{4} + \frac{ \sqrt{3} }{4}i \vee cos z + i sin z = -1+ \sqrt{3} i}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} cos z = \frac{1}{4} \\ sin z = \frac{ \sqrt{3} }{4} \end{cases} \vee \begin{cases} cos z = -1 \\ sin z = \sqrt{3} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin z}{cos z} = tan z = \sqrt{3} \vee \frac{sin z}{cos z} = tan z = - \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ z= \frac{\pi}{3} + k \pi \vee z= -\frac{\pi}{3} + k \pi}\)
czy to jest prawidłowe rozwiązanie?
\(\displaystyle{ t _{1} = \frac{1}{4} + \frac{ \sqrt{3} }{4}i}\)
\(\displaystyle{ t _{2} = -1+ \sqrt{3} i}\)
stąd:
\(\displaystyle{ e ^{iz} = \frac{1}{4} + \frac{ \sqrt{3} }{4}i \vee e ^{iz} =-1+ \sqrt{3} i}\)
\(\displaystyle{ cos z + i sin z = \frac{1}{4} + \frac{ \sqrt{3} }{4}i \vee cos z + i sin z = -1+ \sqrt{3} i}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} cos z = \frac{1}{4} \\ sin z = \frac{ \sqrt{3} }{4} \end{cases} \vee \begin{cases} cos z = -1 \\ sin z = \sqrt{3} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin z}{cos z} = tan z = \sqrt{3} \vee \frac{sin z}{cos z} = tan z = - \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ z= \frac{\pi}{3} + k \pi \vee z= -\frac{\pi}{3} + k \pi}\)
czy to jest prawidłowe rozwiązanie?