Mam do zaznaczenie na płaszczyźnie taki zbiór:
\(\displaystyle{ \left\{z \in C:- \frac{\pi}{2}<arg( \frac{z+3-5i}{z-1+i})<0\right\}}\)
Byłabym wdzięczna za jakąś podpowiedź.
Zbiór rozwiazań nierówności z argumentem l.zespolonej
Zbiór rozwiazań nierówności z argumentem l.zespolonej
Co to znaczy, ze argument liczby zespolonej leży w takim przedziale? ( chodzi o ćwiartkę...)
No i to powinno być dobrą wskazówką.
Oczywiście \(\displaystyle{ z=a+bi}\)
Oraz troszkę trzeba poprawić naszą wyjściową liczbę zespoloną.
No i to powinno być dobrą wskazówką.
Oczywiście \(\displaystyle{ z=a+bi}\)
Oraz troszkę trzeba poprawić naszą wyjściową liczbę zespoloną.