liczby zespolone na płaszczyźnie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
R?kawiczka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 16 paź 2009, o 16:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 3 razy

liczby zespolone na płaszczyźnie

Post autor: R?kawiczka »

Zaznacz na płaszczyźnie zespolonej zbiór \(\displaystyle{ A=\left\{ z \in C:\left| \frac{z-5}{z-1} \right|\right\} =1}\)

Nie wiem czy dobrze to rozumiem, ale wyszło mi równanie \(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{ (x-5)^{2}+ y^{2} }{\left( x-1 \right)^{2}+y^{2} } }=1}\)

I jak to będę dalej rozwiązywać przed podniesienie obu stron do kwadratu i przemnożeniu obu stron przez mianownik \(\displaystyle{ y^{2}}\) się skraca i zostaje mi x=3 i co mam z tym zrobić? Czy to w ogóle jest dobrze rozwiązane?
Ostatnio zmieniony 21 lis 2010, o 18:56 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wątek zamieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
PrzeChMatematyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 18 lis 2008, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 20 razy

liczby zespolone na płaszczyźnie

Post autor: PrzeChMatematyk »

równanie okręgu Apoloniusza z Pergi, dobrze zaczełaś, podnieś do kwadratu, pomnóż przez mianownik
pogrupuj i dostniesz środek i promień tego okręgu.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

liczby zespolone na płaszczyźnie

Post autor: Lorek »

Ale tu nie wychodzi okrąg tylko prosta... Nawet od razu z tego \(\displaystyle{ \frac{|z-5|}{|z-1|}=1}\) można to uzyskać.
R?kawiczka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 16 paź 2009, o 16:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 3 razy

liczby zespolone na płaszczyźnie

Post autor: R?kawiczka »

No właśnie y sie skróci i wyjdzie x=3 czy to znaczy że jest to tylko pozioma kreska w x=3?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

liczby zespolone na płaszczyźnie

Post autor: Lorek »

Pozioma kreska... :D po pierwsze to się 'prosta' nazywa a po drugie nie pozioma tylko pionowa :P
Awatar użytkownika
PrzeChMatematyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 18 lis 2008, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 20 razy

liczby zespolone na płaszczyźnie

Post autor: PrzeChMatematyk »

jasne, mój błąd, tam jest jedynka:D
przepraszam za wprowadzanie w błąd.
pozdrawiam.
ODPOWIEDZ