Uprościć wyrażenie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Bonkers
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 27 wrz 2010, o 22:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 2 razy

Uprościć wyrażenie

Post autor: Bonkers »

Witam! Mam problem z zadaniem, ciężko jest mi coś w nim wykombinować ;/.
Uprościć wyrażenie \(\displaystyle{ (1+i \sqrt{3})(1+i)(cos \alpha +i sin \alpha)}\) i podać wynik w postaci trygonometrycznej.
Z góry dzięki!
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Uprościć wyrażenie

Post autor: Dasio11 »

Zapisz te trzy liczby w postaci trygonometrycznej (jedna już jest ok) i skorzystaj z faktów:

\(\displaystyle{ |z_1 z_2 z_3|=|z_1||z_2||z_3| \\
\arg(z_1 z_2 z_3)=\arg z_1 + \arg z_2 + \arg z_3}\)
ODPOWIEDZ