Witam,
Jak rozwiązuje się równania tego typu:
1) \(\displaystyle{ z^6=(2+4i)^6}\)
2) \(\displaystyle{ (z-1)^4=(z+1)^4}\)
w pierwszym próbowałem tak, żeby znaleźć postać trygonometryczną 2+4i i potem to co wyjdzie domnażyć przez \(\displaystyle{ (cos \frac{2k\pi}{6} + i\ sin \frac{2k\pi}{6})}\), ale utknąłem przy postaci trygonometrycznej bo nie wiem jaki sin/cos=\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{5}}{5}}\)
a drugie to w ogole nie wiem...
Proszę o pomoc
dwa równania
- PrzeChMatematyk
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 18 lis 2008, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 20 razy
dwa równania
można tak:
\(\displaystyle{ a^6-b^6=(a^3)^2-(b^3)^2=(a^3-b^3)(a^3+b^3)=
(a-b)(a^2+ab+b^2)(a+b)(a^2-ab+b^2)}\)
\(\displaystyle{ a^6-b^6=(a^3)^2-(b^3)^2=(a^3-b^3)(a^3+b^3)=
(a-b)(a^2+ab+b^2)(a+b)(a^2-ab+b^2)}\)