\(\displaystyle{ (\frac{1+i}{1-i})^{5}=i^{5}=i}\)
\(\displaystyle{ (\frac{\sqrt{3}-i}{2})^{12}=\frac{81}{64}-\frac{30\sqrt{3}}{64}i}\)
Oblicz następujące przykłady, sprawdzenie
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Oblicz następujące przykłady, sprawdzenie
w drugim wziąłem najpierw \(\displaystyle{ ((...)^{2})^{6}}\), aż doszedłem do samej potęgi o wykładniku 3. Zła taktyka? Jeśli dobra to być może w rachunku się pomyliłem. Nawet już go chyba znalazłem. Wyszło \(\displaystyle{ 1}\)?-- 21 listopada 2010, 13:53 --\(\displaystyle{ \frac{1}{(1+i)^{6}}=\frac{i}{8}}\)
A ten przykład, zarówno licznik jak i mianownik przedstawić w postaci tryg.?
\(\displaystyle{ \frac{(1+i\sqrt{3})^{13}}{(\sqrt{3}-i)^{11}}}\)
A ten przykład, zarówno licznik jak i mianownik przedstawić w postaci tryg.?
\(\displaystyle{ \frac{(1+i\sqrt{3})^{13}}{(\sqrt{3}-i)^{11}}}\)
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Oblicz następujące przykłady, sprawdzenie
\(\displaystyle{ \left( \frac{\sqrt{3}-\mbox{i}}{2} \right)^{12}=1}\)
stosunkowo łatwo przedstawić to w postaci trygonometrycznej i w ten sposób policzyć;
\(\displaystyle{ \frac{1}{(1+\mbox{i})^{6}}=\frac{\mbox{i}}{8}}\) - ok;
Zauważ, że \(\displaystyle{ 1+ \mbox{i} \sqrt{3}=\mbox{i} \bigr( \sqrt{3}-\mbox{i} \bigr)}\)
stosunkowo łatwo przedstawić to w postaci trygonometrycznej i w ten sposób policzyć;
\(\displaystyle{ \frac{1}{(1+\mbox{i})^{6}}=\frac{\mbox{i}}{8}}\) - ok;
Zauważ, że \(\displaystyle{ 1+ \mbox{i} \sqrt{3}=\mbox{i} \bigr( \sqrt{3}-\mbox{i} \bigr)}\)
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Oblicz następujące przykłady, sprawdzenie
Wtedy to się równa \(\displaystyle{ i(\sqrt{3}-i)^{2}}\). Wymnożę nawias, pomnożę składniki przez "i" i działać dalej w myśl zasad i tego co wyjdzie?
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!