udowodnić, że:
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 8 paź 2010, o 19:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
udowodnić, że:
\(\displaystyle{ \sin4x=4\sin x\cos x\left(1-2\sin^{2}x\right)}\)
Ostatnio zmieniony 19 lis 2010, o 19:38 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
udowodnić, że:
\(\displaystyle{ z:=\cos x+i\sin x,\\ z^4=\cos 4x+i\sin 4x}\)
Z drugiej strony \(\displaystyle{ z^4=(\cos x+i\sin x)^4}\) i tu zastowuj zwykły wzór skróconego mnożenia, pogrupuj wg części rzeczywistej i urojonej i porównaj z tym, co w drugiej linii.
Z drugiej strony \(\displaystyle{ z^4=(\cos x+i\sin x)^4}\) i tu zastowuj zwykły wzór skróconego mnożenia, pogrupuj wg części rzeczywistej i urojonej i porównaj z tym, co w drugiej linii.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 8 paź 2010, o 19:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań