Rozwiąż równanie wątpliwość co do pierwiastków

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Rozwiąż równanie wątpliwość co do pierwiastków

Post autor: Quaerens »

\(\displaystyle{ x^{4}-16x^{2}+100=0}\)

Obliczyłem, ale z odp się nie zgadza i dziwi mnie to, proszę tylko o podanie pierwiastków.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Rozwiąż równanie wątpliwość co do pierwiastków

Post autor: »

Podaj swoje wyniki, to ktoś na pewno zweryfikuje.

Q.
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Rozwiąż równanie wątpliwość co do pierwiastków

Post autor: Quaerens »

Pierwsze dwa np:

\(\displaystyle{ -2\sqrt{2}i+\sqrt{6}i \\ 2\sqrt{2}+\sqrt{6}i}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Rozwiąż równanie wątpliwość co do pierwiastków

Post autor: »

Mi wyszły pierwiastki: \(\displaystyle{ \pm 3\pm i}\)

Doszedłeś do momentu \(\displaystyle{ x^2=8\pm 6i}\)?
Jeśli nie, to pokaż jak inaczej liczyłeś, a jeśli tak, to pokaż jak liczyłeś od tego momentu.

Q.
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Rozwiąż równanie wątpliwość co do pierwiastków

Post autor: Quaerens »

To są odpowiedzi z książki, pewnie błąd bo rzeczywiście wyszły mi inne od tego momentu co napisałeś. Dziękuję i pozdrawiam!
ODPOWIEDZ