Znaleźć pierwiastki podanych równań kwadratowych i dwukwa.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
adrian7_1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 14 paź 2010, o 20:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jawor
Podziękował: 6 razy

Znaleźć pierwiastki podanych równań kwadratowych i dwukwa.

Post autor: adrian7_1990 »

Treść zadania jakie mam wykonać:
Znaleźć pierwiastki podanych równań kwadratowych i dwukwadratowych:
\(\displaystyle{ z ^{4} - 3iz ^{2} + 4}\)

Czyli \(\displaystyle{ z ^{4} = x ^{2}}\)
Wychodzi :\(\displaystyle{ x ^{2} - 3ix + 4 = 0}\)
Obliczam deltę : wychodzi \(\displaystyle{ 9i - 16}\)
Niech delta \(\displaystyle{ = a+bi}\), gdzie a,b należy do liczb rzeczywistych

I dalej mi jakieś bzdury wychodzą. Mógłby mi ktoś pomóc i oświecić mnie co dalej ?
Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 18 lis 2010, o 23:08 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer [latex][/latex].
ODPOWIEDZ