Obliczyć moduł

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
?o?-i?ek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 20 maja 2009, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Obliczyć moduł

Post autor: ?o?-i?ek »

Witam, mam problem z następującym zadaniem : (należy obliczyć moduł)

\(\displaystyle{ 1+ i tg \alpha, \alpha \in \left( - \frac{ \pi }{2}, \frac{ \pi }{2} \right)}\)
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Obliczyć moduł

Post autor: sushi »

\(\displaystyle{ z=a+bi}\)

\(\displaystyle{ |z|=\sqrt{a^2+b^2}}\)
?o?-i?ek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 20 maja 2009, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Obliczyć moduł

Post autor: ?o?-i?ek »

Właśnie tylko, że nie wiem jak powinno wyglądać moje \(\displaystyle{ b^{2}}\) tg dla -90 stopni to nieskończoność a dla 90 nie istnieje chyba
I czy wystarczy wziaść obojętnie jaką wartość z tego przedziału?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10223
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

Obliczyć moduł

Post autor: Dasio11 »

Ale \(\displaystyle{ \pm 90^\circ}\) nie należy do twojego przedziału.
Potraktuj \(\displaystyle{ \alpha}\) jako parametr i normalnie policz ten moduł, zauważ jedynkę trygonometryczną w liczniku, w końcu popatrz, jakiego znaku będzie to, co otrzymasz.
ODPOWIEDZ