wiec tak:
Przedstaw w postaci wykładniczej
\(\displaystyle{ a) z=-j}\)
\(\displaystyle{ b) z= -\frac{7}{ \sqrt{2} }-j\frac{7}{ \sqrt{2} } }}\)
\(\displaystyle{ c) z= -\frac{ \sqrt{3} }{2} - \frac{1}{2}j}\)
oraz rozlozyc na ulamki proste
\(\displaystyle{ g(x)= \frac{ x^{4}-x^{3}-2x^{2}+4x }{x^{3}-x^{2}-x+1 }}\)
Przedstaw w postaci wykładniczej
Przedstaw w postaci wykładniczej
Ostatnio zmieniony 18 lis 2010, o 20:05 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę nie traktować nazwy tematu jak treści zadania. Ort.
Powód: Proszę nie traktować nazwy tematu jak treści zadania. Ort.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10223
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
Przedstaw w postaci wykładniczej
1.
a)
\(\displaystyle{ -\mbox{j}=|-\mbox{j}|e^{\varphi i}=\cos \varphi + \mbox{j} \sin \varphi \\
\begin{cases} \cos \varphi=0 \\ \sin \varphi=-1 \end{cases}}\)
Jaki to kąt \(\displaystyle{ \varphi}\)?
b i c) Podobnie, skorzystaj ze wzoru \(\displaystyle{ z=|z|e^{\text{j} \arg z}}\)
2.
Najpierw najlepiej podziel licznik przez mianownik i wyłącz wynik przed ułamek (reszta zostaje w liczniku), potem znajdź takie \(\displaystyle{ A, B, C}\), że \(\displaystyle{ \frac{R}{x^3-x^2-x+1}=\frac{Ax+B}{(x-1)^2}+\frac{C}{x+1}}\)
a)
\(\displaystyle{ -\mbox{j}=|-\mbox{j}|e^{\varphi i}=\cos \varphi + \mbox{j} \sin \varphi \\
\begin{cases} \cos \varphi=0 \\ \sin \varphi=-1 \end{cases}}\)
Jaki to kąt \(\displaystyle{ \varphi}\)?
b i c) Podobnie, skorzystaj ze wzoru \(\displaystyle{ z=|z|e^{\text{j} \arg z}}\)
2.
Najpierw najlepiej podziel licznik przez mianownik i wyłącz wynik przed ułamek (reszta zostaje w liczniku), potem znajdź takie \(\displaystyle{ A, B, C}\), że \(\displaystyle{ \frac{R}{x^3-x^2-x+1}=\frac{Ax+B}{(x-1)^2}+\frac{C}{x+1}}\)