Argument l. zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
shishibi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 17 lis 2010, o 19:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1 raz

Argument l. zespolonej

Post autor: shishibi »

Zakładajac, ze \(\displaystyle{ \arg(5 + 2j) =}\), znajdz argument główny nastepujacych liczb:
(a) \(\displaystyle{ -5 - 2j}\);
(b) \(\displaystyle{ 5 - 2j}\);
(c) \(\displaystyle{ -5 + 2j}\);
(d) \(\displaystyle{ 2 + 5j}\);
(e) \(\displaystyle{ -2 + 5j}\).

mam takie zadanie i nie bardzo wiem jak wykorzystać fakt ze mam podany arg,
Ostatnio zmieniony 17 lis 2010, o 20:53 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Argument l. zespolonej

Post autor: miki999 »

Najlepiej skorzystać z postaci graficznej. Argument to nic innego jak kąt. Zmiana znaku przy części rzeczywistej lub urojonej, to nic innego jak obrót o krotności kąta \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\).



Pozdrawiam.
shishibi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 17 lis 2010, o 19:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1 raz

Argument l. zespolonej

Post autor: shishibi »

a jak by wygladalo rozwiazanie ? zebym wiedzial czy dobrze robie
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Argument l. zespolonej

Post autor: miki999 »

Podaj, to sprawdzimy. No i zdradź nam ile wynosi \(\displaystyle{ \arg(5 + 2i)}\)
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10235
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2365 razy

Argument l. zespolonej

Post autor: Dasio11 »

miki999 pisze:Zmiana znaku przy części rzeczywistej lub urojonej, to nic innego jak obrót o krotności kąta \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\).
Nie chodziło przypadkiem o zamianę współczynników?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Argument l. zespolonej

Post autor: miki999 »

Nie chodziło przypadkiem o zamianę współczynników?
Ano również.

Jak pisałem, wszystko widać na rysunku.



Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ