Moduł w równaniu liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
14f13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 29 mar 2010, o 21:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Północ Polski
Podziękował: 13 razy

Moduł w równaniu liczb zespolonych

Post autor: 14f13 »

Czy dobrzę rozpisuję to równanie?
\(\displaystyle{ |(2+i)z| - (3-i)z = -5i\\|2z + iz| - (3-i)z = -5i \\ |2x + 2yi + xi -y| - 3x -3iy + ix -y = -5i}\)
\(\displaystyle{ |(2x - y) +i(2y + x)| - 3x - 3iy +ix - y = -5i}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{(2x - y)^2 +(x + 2y)^2} - 3x - 3iy + ix - y = -5i}\)
Chodzi mi o to czy dobrze rozumiem rozpisywanie modułów, jeśli nie to gdzie tkwi błąd?
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Moduł w równaniu liczb zespolonych

Post autor: sushi »

ok
ODPOWIEDZ