Liczby zespolone równania sprawdzenie zadań

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
megane22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 17 lis 2010, o 15:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 1 raz

Liczby zespolone równania sprawdzenie zadań

Post autor: megane22 »

Witajcie. Piszę ponieważ chciałbym się upewnić czy dobrze robię zadania z liczb zespolonych. Oto moje przykłady
\(\displaystyle{ z ^{6} = \frac{ \left( 1-i\right) ^{6} }{\left( \sqrt{3}+i \right) ^{3} }}\) mi wyszło że to równianie równa się 1
\(\displaystyle{ z ^{4} = \frac{\left( 1+i\right) ^{16} }{\left( -1+ \sqrt{3}i \right) ^{12} }}\) mi wyszlo 0,0625
\(\displaystyle{ \left( z ^{3}+8 \right) \left( z ^{2}+4z+13 \right) =0}\) moje pierwiastki to
\(\displaystyle{ 1+i \sqrt{3} , -2 , -1+i \sqrt{3} , -2+3i, -2-3i}\)
natomiast równania
\(\displaystyle{ \left( z ^{3} +i\right) \left( z ^{2} +iz-2-6i\right)=0}\) umiem rozwiązać tylko 1 nawias i wychodzą mi pierwiastki:
i, \(\displaystyle{ \frac{ -\sqrt{3} }{2} + \frac{1}{2}i}\) , \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2} - \frac{1}{2}i}\)
Proszę o pomoc i szybkie sprawdzenie tych zadań z góry bardzo dziękuje.
Ostatnio zmieniony 18 lis 2010, o 20:11 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Nie zapominaj o klamrach [latex][/latex].
ODPOWIEDZ