liczby zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Magdziula

liczby zespolone

Post autor: Magdziula »

To znowu ja i kolejne moje zadanko mam nadzieje ze i z tym mi ktos pomoze: niech Z=(3^-2)-i oblicz Z1=Z^-3 i Z2=z^4 no i to wszysciutko.
Mmmkm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 23 cze 2004, o 18:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk

liczby zespolone

Post autor: Mmmkm »

to samo co w drugim poscie. znow podpowiedz.
1. z --> postac trygonometryczna
2. znow zajrzyj do ksiazki - bo, znow..., znajdziesz tam odpowiednie wzory - na potegowanie i pierwiastkowanie liczb zespolonych.
ODPOWIEDZ