liczby zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Magdziula

liczby zespolone

Post autor: Magdziula »

mam takie male zadanko do zrobienia ale potrzebuje pomocy. oto one : wiedzac ze Z1=-1+2i orazZ2=-2+2ioblicz: Z3=-Z1*Z2i Z4=-Z1/Z2b z gury wielkie dzieki za pomoc.pozdrawiam.
Mmmkm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 23 cze 2004, o 18:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk

liczby zespolone

Post autor: Mmmkm »

zamiast rozwiazania dam Ci podpowiedz - zreszta taka, ktora powinnas znac.
1. sprowadz obydwie liczby do postaci trygonometrycznej.
2. skorzystaj z odpowiednich wzorow na iloczyn i iloraz - na pewno znajdziesz je w swojej ksiazce do matematyki - to podstawa - i przy okazji poczytaj troszke o liczbach zespolonych
ODPOWIEDZ