Bym prosił o obliczenie
\(\displaystyle{ ( \sqrt{3} + i) ^{30}}\)
Obliczynie liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 4 mar 2010, o 20:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5 razy
Obliczynie liczby zespolonej
Czyli zrobienie czegoś takiego jest błędne
\(\displaystyle{ ( \sqrt{3} + i) ^{30}=(3 + i ^{2} ) ^{15}=(3-1 ) ^{15}=2 ^{15}}\)
\(\displaystyle{ ( \sqrt{3} + i) ^{30}=(3 + i ^{2} ) ^{15}=(3-1 ) ^{15}=2 ^{15}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 00:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Obliczynie liczby zespolonej
nie ma sensu tak dużej potęgi rozwiązywać w ten sposób, zastosuj wzory Moivre'a.
\(\displaystyle{ z=\left( \sqrt{3} +i\right) ^{30}\\
x= \sqrt{3} \\
y= 1\\
\left| z\right| = 2}\)
\(\displaystyle{ sin \ arg \ z = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ cos \ arg \ z = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ arg \ z = \frac{ \pi }{6}\\
\\
z = 2 ^{30} \left( cos 30 \frac{ \pi }{6} + i \cdot sin 30 \frac{ \pi }{6}\right)}\)
dalej licz sam bo mi się nie chce
przy okazji [ciach]
\(\displaystyle{ z=\left( \sqrt{3} +i\right) ^{30}\\
x= \sqrt{3} \\
y= 1\\
\left| z\right| = 2}\)
\(\displaystyle{ sin \ arg \ z = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ cos \ arg \ z = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ arg \ z = \frac{ \pi }{6}\\
\\
z = 2 ^{30} \left( cos 30 \frac{ \pi }{6} + i \cdot sin 30 \frac{ \pi }{6}\right)}\)
dalej licz sam bo mi się nie chce
przy okazji [ciach]
Ostatnio zmieniony 16 lis 2010, o 22:30 przez Crizz, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Przejście do nowej linii to w LaTeXu '\\'. Przy okazji to załóż własny temat zamiast podpinać się pod cudze.
Powód: Poprawa wiadomości. Przejście do nowej linii to w LaTeXu '\\'. Przy okazji to załóż własny temat zamiast podpinać się pod cudze.