Zaznaczyc na plasczyznie zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
kielarzu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 13 kwie 2010, o 18:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: asd

Zaznaczyc na plasczyznie zespolonej

Post autor: kielarzu »

Witam. Po raz pierwszy spotkalem sie z takim zadaniem, czy moglby ktos poradzic mi jak radzic sobie z takim typem zadan? Wystarczy aby napisal rozwiazanie ponizszego przykladu:
\(\displaystyle{ Argz \le \frac{ \pi }{4}}\)
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Zaznaczyc na plasczyznie zespolonej

Post autor: tometomek91 »

Jeżeli \(\displaystyle{ Argz}\) jest argumentem głównym liczby \(\displaystyle{ z}\), to jest to pole na płaszczyźnie zespolonej ograniczone osią rzeczywistą i półprostą, której odpowiednikiem w kartezjańskim układzie współrzędnych jest prosta y=x, wraz z tą prostą. (prosta ta tworzy z osią Rez kąt \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4}}\))
kielarzu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 13 kwie 2010, o 18:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: asd

Zaznaczyc na plasczyznie zespolonej

Post autor: kielarzu »

Tak też myślałem, dziękuje za odpowiedź
ODPOWIEDZ