Dla dowolnej liczby całkowitej \(\displaystyle{ n \in Z}\)
oblicz:
1) \(\displaystyle{ i ^{n}}\)
2) \(\displaystyle{ (1+i) ^{n}}\)
Oblicz dla dowolnej liczby całkowitej zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Oblicz dla dowolnej liczby całkowitej zespolonej
piszesz klamerka
\(\displaystyle{ i^k=\begin{cases} 1 \ dla \ k= 4n \\
i \ dla \ k=4n+1 \\
-1 \ dla \ k=4n+2 \\
-i \ dla \ k=4n+3 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ i^k=\begin{cases} 1 \ dla \ k= 4n \\
i \ dla \ k=4n+1 \\
-1 \ dla \ k=4n+2 \\
-i \ dla \ k=4n+3 \end{cases}}\)