jak rozwiązać to równanie?

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
hogix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 7 wrz 2009, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 7 razy

jak rozwiązać to równanie?

Post autor: hogix »

\(\displaystyle{ z^{3}+2-2i=0}\)

Nie wiem jak rozwiązać to równanie.
abc666

jak rozwiązać to równanie?

Post autor: abc666 »

\(\displaystyle{ z^{3}+2-2i=0\\
z^3=-2+2i\\}\)

No i liczysz pierwiastki trzeciego stopnia z tej liczby. Liczba jest "ładna" więc nie powinno być problemów.
ODPOWIEDZ