wyznaczyc x i y

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Malibu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 22:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 39 razy

wyznaczyc x i y

Post autor: Malibu »

Znaleźć liczby rzeczywiste x i y, o ile takie istnieja, spełniające równanie :

\(\displaystyle{ (11+2i)x +(3+5i)y=-1+31i}\) bardzo prosze o rozpisanie jak sie do tego dochodzi.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

wyznaczyc x i y

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ 11x+2ix+3y+5iy=-1+31i \\
11x+3y+2ix+5iy=-1+31i \\
\begin{cases} 11x+3y=-1 \\ 2x+5y=31 \end{cases}}\)

Trzeba przyrównać części rzeczywiste i urojone.
ODPOWIEDZ