Elementarne równania

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
pasozyt6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 19 paź 2010, o 15:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

Elementarne równania

Post autor: pasozyt6 »

Witam, czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak rozwiązać takiego typu równanie ?
\(\displaystyle{ z^{3} -2z-4=0

z^{3} + 3z ^{2} +5z=0

(2+i) z^{5}= 6-2i}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Elementarne równania

Post autor: »

pasozyt6 pisze:\(\displaystyle{ z^{3} -2z-4=0}\)
Zauważ, że pierwiastkiem jest \(\displaystyle{ 2}\), podziel wielomian z lewej strony przez \(\displaystyle{ z-2}\) a następnie rozwiąż równanie kwadratowe.
\(\displaystyle{ z^{3} + 3z ^{2} +5z=0}\)
Wyciągnij \(\displaystyle{ z}\) przed nawias, a następnie rozwiąż równanie kwadratowe.
\(\displaystyle{ (2+i) z^{5}= 6-2i}\)
Podziel równanie stronami przez \(\displaystyle{ 2+i}\), uporządkuj prawą stronę, a następnie skorzystaj wzorów na pierwiastki zespolone \(\displaystyle{ n}\)-tego stopnia dla \(\displaystyle{ n=5}\).

Q.
ODPOWIEDZ