Szereg Laurenta

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Nati071188
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 8 gru 2007, o 14:34
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

Szereg Laurenta

Post autor: Nati071188 »

Witam,
mam rozwinąć funkcję w szereg Laurenta.

\(\displaystyle{ f(z)= \frac{exp(2*z)}{z^{2}}}\)
w miejscu \(\displaystyle{ z=0}\)

Wiem, że korzystam ze wzoru na \(\displaystyle{ exp(z)= \sum_{n=0}^{n} \frac{1}{n!} \cdot z ^{n}}\).
Tylko nie wiem co dalej. Generalnie nie zgadza mi się wynik z odpowiedzią. Czy mógłby ktoś rozpisać mi jak się zabiera do tego i jak to przekształca.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Szereg Laurenta

Post autor: luka52 »

Podstawiasz zamiast \(\displaystyle{ z}\) nową zmienną \(\displaystyle{ 2z}\) do rozwinięcia funkcji \(\displaystyle{ \exp}\), a następnie dzielisz całość przez \(\displaystyle{ z^2}\) et voilà.
Nati071188
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 8 gru 2007, o 14:34
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

Szereg Laurenta

Post autor: Nati071188 »

Dziękuję
ODPOWIEDZ