\(\displaystyle{ (1-i) ^{10}}\)
z=1-i
\(\displaystyle{ |z|= \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ z= \sqrt{2} (cos315 ^{o} + isin 315 ^{o} )}\)
\(\displaystyle{ z ^{10} = ( \sqrt{2} ) ^{10} (cos3150 + isin3150) = 32 (cos270 ^{o} + isin270 ^{o} )= 32(0+i(-1))=-32i}\)
no i mam pytanie skąd sie wzięło 270?
wykonaj działanie stosując postać trygonometryczną
- nataleczkafr
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 27 lut 2008, o 22:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 3 razy
- nataleczkafr
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 27 lut 2008, o 22:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 3 razy
wykonaj działanie stosując postać trygonometryczną
a mógłbyś to jakoś bardziej rozpisać bo chyba nie załapałam z tego co napisałeś to
sin(2790+360) a cos(2790+360) i nadal nie wiem skąd te 270
sin(2790+360) a cos(2790+360) i nadal nie wiem skąd te 270
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
wykonaj działanie stosując postać trygonometryczną
\(\displaystyle{ 3150=270+8 \cdot 360 = 270+360+360+360+360+360+360+360+360 \\
\sin(3150^\circ)= \\ = \sin(270^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ)= \\ = \sin(270^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ)= \\ = \sin(270^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ)= \\ = \sin(270^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ)= \\ = \sin(270^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ)= \\ = \sin(270^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ)= \\ = \sin(270^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ)= \\ = \sin(270^\circ+360^\circ+360^\circ)= \\ = \sin(270^\circ+360^\circ)=\sin(270^\circ)}\)
\sin(3150^\circ)= \\ = \sin(270^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ)= \\ = \sin(270^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ)= \\ = \sin(270^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ)= \\ = \sin(270^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ)= \\ = \sin(270^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ)= \\ = \sin(270^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ)= \\ = \sin(270^\circ+360^\circ+360^\circ+360^\circ)= \\ = \sin(270^\circ+360^\circ+360^\circ)= \\ = \sin(270^\circ+360^\circ)=\sin(270^\circ)}\)
- nataleczkafr
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 27 lut 2008, o 22:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 3 razy
wykonaj działanie stosując postać trygonometryczną
ooo dziękuje bardzo już zczaiłam wystarczyło 8x360 ale dziękuje bardzo