postać trygonometryczna
- nataleczkafr
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 27 lut 2008, o 22:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 3 razy
postać trygonometryczna
następujące liczby zapisać w postaci trygonometrycznej.
\(\displaystyle{ z=-1+i\\ |z|=\sqrt{-1^{2}+1 ^{2}}\\ |z|= \sqrt{2}}\)
no i wtedy bedzie \(\displaystyle{ \sin\varphi=\frac{\sqrt{2}}{2},\quad\cos\varphi=-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
no i mam problem z określeniem kątów. gdyby ktoś mógł mi wytłumaczyć byłabym wdzięczna.
\(\displaystyle{ z=-1+i\\ |z|=\sqrt{-1^{2}+1 ^{2}}\\ |z|= \sqrt{2}}\)
no i wtedy bedzie \(\displaystyle{ \sin\varphi=\frac{\sqrt{2}}{2},\quad\cos\varphi=-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
no i mam problem z określeniem kątów. gdyby ktoś mógł mi wytłumaczyć byłabym wdzięczna.
Ostatnio zmieniony 7 lis 2010, o 01:24 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: niepoprawnie zastosowany LaTeX
Powód: niepoprawnie zastosowany LaTeX
- nataleczkafr
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 27 lut 2008, o 22:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 3 razy
postać trygonometryczna
już patrzyłam na wikipedii i odpowiedzi nie znalazłam-- 7 listopada 2010, 01:18 --bardziej bym chciała pomocy jak się z tych wykresów odczytuje
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 3 lip 2005, o 18:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 34 razy
postać trygonometryczna
Kąt leży w drugiej ćwiartce (sinus dodatni, cosinus ujemny). Potem ze wzorów redukcyjnych.
\(\displaystyle{ \alpha =135}\) stopni.
\(\displaystyle{ \alpha =135}\) stopni.
- nataleczkafr
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 27 lut 2008, o 22:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 3 razy
postać trygonometryczna
a nie można tego z wykresu sinusoidy i cosinusoidy (czy jakoś tak) odczytać? miałam już to dawno i trochę zapomniałam jak to się robi. wiem jak ze wzorów to się wylicza ale wolałabym z wykresów.
-- 7 listopada 2010, 12:46 --
jak obliczam sobie z wykresów to \(\displaystyle{ \sin\varphi=\1120^\circ,\quad\cos\varphi=\1120^\circ}\) no a powinno 135 stopni ;/
-- 7 listopada 2010, 12:46 --
jak obliczam sobie z wykresów to \(\displaystyle{ \sin\varphi=\1120^\circ,\quad\cos\varphi=\1120^\circ}\) no a powinno 135 stopni ;/
Ostatnio zmieniony 7 lis 2010, o 15:21 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol stopnia uzyskujemy za pomocą '^\circ'.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol stopnia uzyskujemy za pomocą '^\circ'.
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
postać trygonometryczna
ale co chcecie na podstawie wykresow zrobic? odczytac wartosc tego kata? to jak wam wychodzi \(\displaystyle{ \phi=120^\circ}\) z \(\displaystyle{ \sin\phi=\frac{\sqrt2}{2}}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 22 paź 2010, o 14:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 4 razy
postać trygonometryczna
musisz zastosowac wzór redukcyjny \(\displaystyle{ 2 \pi - \alpha}\)
gdzie u nas \(\displaystyle{ \alpha}\) to 45stopni ( \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4}}\) )
gdzie u nas \(\displaystyle{ \alpha}\) to 45stopni ( \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4}}\) )